Als je van plan bent om binnenkort een nieuwe website te bouwen, of misschien wel een app dan is het handig en verstandig om van te voren goed na te denken over wat de capaciteiten allemaal moeten zijn. Wil je bijvoorbeeld games erop zetten met een sterke CPU, of veel foto’s die veel geheugen kosten, of alleen maar wat teksten? Afhankelijk van je wensen en behoeftes kun je een server kiezen die bij jou past. Een dedicated server is een goede server die bijna altijd wel bij iedereen past en daarnaast werkt de server altijd goed. Tot slot is het zo dat je bij alle bekende aanbieders van hosting in Nederland zo’n dedicated server wel kunt afsluiten, hostnet is bijvoorbeeld een bekende.

Uitleg voor dummy’s ; wat is een dedicated server hosting ?

Als je veel ruimte nodig hebt voor je eigen website dan is het handig om een dedicated server te gebruiken. Wanneer je kiest voor een dedicated server heb je daarnaast veel zekerheid, meer dan bij andere servers zelfs. De internet is namelijk altijd betrouwbaar en loopt altijd lekker soepel en vlot. Een ander groot voordeel van een dedicated server is dat je hem helemaal kan inrichten naar je eigen wensen. Tot slot is het zo dat de dedicated server erg goed beveiligd is. Veel verkeer op je website maakt helemaal niet uit, een dedicated server kan dit bijvoorbeeld makkelijk aan!

Een dedicated server is dus eigenlijk een fysieke server die geplaatst en geinstalleerd word in het datacenter. Je bent bij een dedicated server helaas niet zelf de eigenaar van de server, maar je moet betalen voor de goede verbinding met de server, de plaatsing van de server en natuurlijk voor de huur van de website. Zoals al eerder gezegd worden dedicated servers vooral gekozen voor websites die nogal veeleisend zijn. Maar ook als je meerdere websites beheert of wilt maken kun je deze allemaal onder 1 server, de dedicated server, hosten. Dit bespaart veel moeite omdat je dan niet zoals bij sommige andere server per website weer een ander soort server hoeft te huren. Je kan bij een dedicated server namelijk gewoon op 1 server al je websites beheren. Maar ook bedrijven die bezig zijn met webdesign doen er goed aan om zelf ook zo’n dedicated server te huren. Uiteraard hebben zij zelf natuurlijk ook wel servers en misschien heeft de opdrachtgever voor een nieuwe website ook al zelf een server, maar het is ook voor dit soort bedrijven handig om een dedicated server af te sluiten.

Als je bezig bent online met het huren van zo’n dedicated server kun je altijd zelf selecteren wat voor eisen de server moet hebben. Alle dedicated servers zijn natuurlijk goed maar er zitten toch wel kleine verschillen tussen elke soort dedicated server. Wanneer je eenmaal een dedicated server hebt gehuurd kun je deze vervolgens aanpassen zodat hij precies overeenstemt met de gegevens die je nodig hebt. Een ander ding waar je natuurlijk op moet letten bij het afsluiten van een dedicated server is het soort programma’s dat je er op wilt gaan draaien. Hierbij moet je vooral denken aan het platform. Heel veel hosting bedrijven staan het gewoon toe om 2 of meer verschillende soorten platformen te hebben, anderen weer niet. Belangrijk is het hierbij om altijd voordat je een dedicated server huurt om goed op de website te lezen wat de specificaties zijn van de dedicated server zodat je niet achteraf teleurgesteld word omdat bepaalde dingen toch niet mogelijk schijnen te zijn! Vergelijk goed en kies een dedicated server hosting die bij jou past!

Wisselwerking tussen snelle server en downloadsnelheid

Een dedicated server kan je zo inregelen dat je website voor gebruikers sneller laadt. Echter hangt er natuurlijk ook wel het een en ander af van de internetsnelheid waarover gebruikers beschikken. Host je een website met veel foto- en filmmateriaal dan vereis je in feite van gebruikers ook een internetabonnement hoge internetsnelheid. Over internetabonnementen kan je hier meer lezen.