Tegenwoordig worden er steeds sneller domeinnamen gekocht, maar wat is het eigenlijk, zo’n domeinnaam? Een domeinnaam is een naam voor een website, bijvoorbeeld: nu.nl. De makers van nu.nl hebben ooit de domeinnaam nu.nl geregistreerd en gebruiken deze nu voor een nieuwssite. Je betaalt dus voor de registratie van je naam. Je kan een naam alleen registreren als deze niet bezet is en dat kan je checken op diverse websites.

Domeinnaam registreren

Om een domeinnaam te registreren dien je je aan te melden bij een zogenaamde registrar. Dit zijn bedrijven die samenwerken met de stichting van een zogenaamde ‘extensie’. Een extensie is het laatste deel van een domeinnaam (bijvoorbeeld .nl of .com). Bij een .nl domeinnaam is dit de SIDN (oftewel Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Er zijn in Nederland erg veel registrars waar de prijzen enorm verschillen (van 4 euro tot wel 50 euro). Er zit geen verschil in de registrars, iedereen biedt dezelfde dienst in principe aan. Bij de registratie dien je enkele gegevens in te vullen en daarna zal de domeinnaam direct geregistreerd worden.

Domeinnaam verhuizen

Je kan ervoor kiezen om een domeinnaam te verhuizen, redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld: prijs, service of mogelijkheden. Om te verhuizen dien je een verhuiscode aan te vragen bij je oude registrar. Daarna moet je deze invullen bij je nieuwe registrar en dan gaat de rest helemaal automatisch. Het verhuizen van een domeinnaam is dus helemaal niet ingewikkeld, ondanks dat sommige bedrijven je dit graag wijs willen maken zodat je daar klant blijft.

Opties bij registratie

Bij de registratie zullen er verschillende opties gegeven worden, deze verschillen echter per registrar. Een optie is vaak bijvoorbeeld DNS beheer. Hiermee kan je bepaalde records laten verwijzen naar een andere website/ip adres. Als je hier niet mee bekend bent is het slim om het makkelijkere alternatief nameservers te gebruiken. Nameservrers of DNS is een optie, je kunt ze dus niet allebei gebruiken. Nameservers is een directe link naar je webhost toe, de configuratie van de zogenaamde records gaat dan automatisch in tegenstelling tot DNS waar je deze handmatig moet instellen. Beide hebben zijn voor en nadelen.

Een registrar geeft vaak ook een optie om een domein voor meerdere jaren vast te leggen, voordelen hier van zijn dan bijvoorbeeld een lagere prijs als je direct voor meerdere jaren vastlegt. Het nadeel hier van is dat je dan ook direct voor al die jaren betaald en het dus niet handig is om je domein te gaan verhuizen (want je hebt immers al betaald en dit kan je ook niet meer terug krijgen). Let dus goed op hierbij. Ook aangezien de prijzen per jaar kunnen variƫren.

Verschil in prijs

In Nederland zit er een behoorlijk verschil in prijs bij de verschillende registrars. Zo vraagt Versio 3,24 euro per domeinnaam per jaar en Hostnet 1 euro voor alleen het eerste jaar en daarna 12 euro per jaar. Let hier dus ook goed bij op, aangezien het aanbod van Hostnet zeer interessant lijkt, maar op termijn veel duurder is.

Naast het verschil bij de jaarlijkse prijs zit er ook een verschil in support. Zeker in het begin is het fijn als het mogelijk is om een aantal vragen te kunnen stellen. Bekijk dan ook zeker of een registrar contactmogelijkheden aanbied zoals telefonisch en live chat en neem zelfs een keer contact op om het uit te proberen.

Al met al is de dienst exact hetzelfde: de registratie of verhuizing werkt altijd. Het grootste verschil is dus gewoon de prijs.