Al die hosting termen en soorten, misschien kan je het gewoon even niet meer allemaal volgen. Dat is niks om je voor te hoeven schamen. Er zijn namelijk erg veel soorten webhosting en veel verschillende soorten servers. Om dit allemaal te volgen kan nog best lastig zijn en daarom gaan we jou uitleggen in dit artikel wat vps hosting nou is, waar je het kunt verkrijgen waar je allemaal rekening mee moet houden. Een VPS hosting, de betekenis is Virtual Private server is veel meer dan een normale gedeelde server. Je hebt een dedicated server wat echt een grote server is en een vps server moet je zien als een gedeelte hiervan alleen dan met andere gebruikers. Een VPS is dus eigenlijk een soort van meerdere servers die zich allemaal weer bevinden in 1 grote server. EEn VPS server lijkt veel op de dedicated server maar gebruikt dus dan wel weer de shared hardware server. Om het nog een keer wat simpeler uit te leggen; Een VPS server is een server die draait om het opsplitsen van de grote fysieke server in meerdere kleiner servers die dan weer de virtuele servers worden genoemd.

Meer uitleg en de betekenis van VPS

De p in VPS staat voor Private. Dit betekent dat elke vps zijn eigen ram en eigen werkgeheugen krijgt en andere functies. Elke private is dus weer anders dan de andere.

Een VPS server lijkt erg veel op een dedicated server en dat betekent dus dat je de server voor echt bijna alles kunt gebruiken. De meeste dingen kan de server prima aan, alleen applicaties met een grote CPU ( denk bijvoorbeeld aan servers voor een game). Dit soort applicaties kun je beter niet op een VPS server draaien omdat de server dit simpelweg niet aankan en dan word de game alleen maar sloom en/of overbelast.

De goede onafhankelijkheid

Een ander voordeel van de VPS server is dus het feit dat elke vps server echt totaal onafhankelijk is van de andere servers. Als er bijvoorbeeld 1 server overbelast raakt dan zal ook alleen deze server overbelast raken en de andere servers niet. Die zullen gewoon prima blijven werken. Alleen als er een grote DDOS aanval komt wat gelukkig niet zo vaak gebeurt raakt de server zo ontzettend overbelast dat deze aanval zich ook verspreid naar de andere servers wat er toe leid dat de andere servers ook problemen kunnen krijgen.

Verschillende webhosting bedrijven

Er zijn op internet erg veel internet bedrijven te vinden die verschillende soorten hosting aanbieden waaronder ook vps hosting. Belangrijk is het dan ook om van te voren te weten wat voor soort hosting je wilt hebben, in dit geval dus VPS. Een paar bekende bedrijven die goede hosting aanbieden en waar veel gebruik van gemaakt worden zijn:
Virtuozzo en Xen en VMware. Dit zijn 3 grote bedrijven die een erg goede kwaliteit leveren voor de VPS servers. Wel is het zo dat elk bedrijf net weer andere mogelijkheden heeft dan het andere bedrijf. Bij Xen bijvoorbeeld is het mogelijk om 1 op server 2 verschillende besturing systemen te draaien. Bij Virtuozzo is dit bijvoorbeeld helaas niet mogelijk. Belangrijk is het dan ook om altijd voordat je een webhosting afsluit om goed op de website te kijken wat de mogelijkheden zijn van de VPS hosting en welke dingen wel en niet mogelijk zijn. Op die manier weet je altijd dat je een abonnement afsluit dat bij jou past en weet je zeker dat je geen spijt krijgt van je aankoop!